Imponerende, og svært underholdende kamp

Postet av Frank Eilert Fossum den 4. Apr 2024

Oppgjøret mellom Stovner SK Rød og Rustad Abildsø SK Jaguar i klassen G10 5er, satte oss litt ut. I over 40 år har jeg sett unger i alderen 8–11 år spille fotball i Groruddalen. Det har vært en utvikling til det bedre siden ungene spilte 11er på full bane og med store mål. Visst var det moro også den gang. Men mindre baner og færre spillere på lagene, har satt mer fart i spillet. Samtidig blir det flere berøringer på ballen for den enkelte spilleren. Og keeperne får vist seg bedre fram. Tett spill i målområdet, og et mål hvor det er mulig å nå stenger og tverrligger gir muligheter for inngripen, skjerper reaksjonen. Med store mål var det ofte ikke noe vits i å prøve å gripe inn. Nåja, det begynner å bli mange år siden endringene kom. Futsalserien om vinteren har nok også hatt sitt å si når det gjelder ballbeherskelse og spill på små flater. Vi ser riktignok at det er ikke alle gode futsalspillere som blir like gode fotballspillere, og vise versa.

Det imponerende i denne kampen var at det var to lag som hadde tatt det samme nivået. De er flinke med ball. Og har sikkert sett mye fotball på TV og live på baner. De har plukket opp hælspark og finter, og brukte villig triksene. Det gikk ikke alltid, men de prøvde igjen. Når det ikke gikk var det ofte fordi motstanderen kjempet godt i forsvar; taklinger og blokkeringer, og svært gode keeperprestasjoner. I andre omgang fikk vi, blant mange gode inngripen, se en fantastisk trippelredning.

Trenerne har utvilsomt gjort en god jobb. For selv om gutta er teknisk gode og kunne tenkes å ville "gjøre alt sjøl", har de fått med seg at fotball er et lagspill. Dermed fikk vi se både korte og lange pasninger. De satt ikke alltid, men det kommer.

Regelverket sitter heller ikke alltid. Derfor var det fint å se at dommeren tok sitt ansvar ved å rettlede. Det er en klassiker som går igjen, teknikken ved innkast. Både ha begge beina på bakken og ballen bak hodet samtidig er vanskelig. Det er fort gjort for keeperen å glemme seg når hen har reddet et skudd, og i vanvare tar med ballen inn i mål, det er faktisk selvmål!

Bortsett fra finpussing som erfaring gir, hadde denne kampen alt. Godt spill, høyt tempo, høy temperatur (det ble gitt advarsler), og mengder med mål, 13 stykker hvorav 7 til Stovner og 6 til RASK. Stemningen på sidelinja var engasjert og god, og med et ekstra lite flir da dommeren ga avspark til feil lag etter et mål. Selv om det var bikkjekaldt på Rommensletta, varmet det godt å se en kamp som inneholdt "alt".

Nedenfor er noen bilder fra kampen. De gir ikke det "fulle bildet", så det er bedre å ta seg en tur å se disse ivrige spillerne live. All den energien de forbruker blir ikke borte, den overføres til omgivelsene, som blant annet kan være deg!

Full fart fra start

Stovnerkeeperen holdt med et nødskrik ballen ute av målet . . .

. . . men her lykkes RASK å sette ballen i mål . . .

. . . og da ble det full jubel

Ballen stryker utenfor målet til RASKs gode keeper

Det ble mange harde dueller

Skuddet fyres av, men det ble ikke mål . . .

. . . RASK greier derimot å sette ballen i mål

Stovner i fint driv, en elegant pasning . . .

. . . og ballen fyker inn i nettet

Over i annen omgang. RASK har sendt i vei et knallskudd. Det går i tverrliggeren og spretter ut igjen

Stovner er heldigere her, og setter inn nok et mål . . .

. . . da blir det dans og god stemning på sidelinja

Tett fight i Stovners målområde

I kampens siste minutt setter RASK ballen utenfor Stovners mål

Godt jobba . . .

. . . og takk for kampen

Stovner SK Rød
Kim Andrè Nilsen har vært hovedtrener for dette 2014-laget i tre år. De ble med i seriesystemet i 2023. I vinter har de spilt futsal, med svært gode resultater. Laget har sitt utspring i Vestli skole. De har opplevd en god tilslutning til laget. Det har vært ventelister. Så i tillegg til 5er-laget har de opprettet et 7er-lag. Det skjer at de to lagene har kolliderende kampdager, så det er nødvendig å ha noen som kan hjelpe til med gjennomføring av kampene. Kim har fått med noen foreldre som har tatt ansvaret.